середа, 26 червня 2024 р.

Палітра натхнення

У відділі мистецтв Херсонськоі обласноі бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова відкрилась виставка живопису молодої херсонськоі художниці Оксани Ліпей «Палітра натхнення». Вона лише починає свій творчий шлях після закінчення в минулому році навчання на кафедрі образотворчого мистецтва і дизайну Херсонського державного університета. 



На виставці можна помилуватися натюрмортами, зачаровують пейзаж та особливо притягують погляд портрети. Робіт небагато - все, що вдалося врятувати Оксані від води після руйнування російськими військами Каховськоі ГЕС та від постійних обстрілів ворогом рідної домівки. 
Художниця ще в пошуку своєї манери , улюбленої техніки…

Велике враження на неі справили пейзажі , краєвиди та акварелі відомих художників-земляків Володимира Чуприни та Анатолія Бикова. Саме вир почуттів та емоцій , викликаний картинами цих митців, побачених під час відвідувань із класом Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка, і став поштовхом до початку занять живописом, власного творчого шляху.

У знаменитих земляків, на іх картинах вона вчилась, набиралась досвіду та майстерності. 

Надалі «провідником» у іі зростанні  стала творчісь Олександра Мурашка. Його картинами «Благовіщення», «Тетяна», «Портрет Маргарити»… вона захоплювалась, намагалась копіювати, повторити.

Оксана багато працює над своєю технікою малюнку, живопису, удосконалює свої роботи. Як і вчителі та наставники, перевагу віддає портрету. А це, як вона говорить, - складний жанр, який дається тяжкою, кропіткою працею. 

Крім портретів, художниця полюбляє писати натюрморти - яскраві, колоритні. Працюючи над ними, вона, ніби, відпочиває душею. А багата палітра олійних фарб дозволяє передати красу і багатство щедрої херсонськоі землі, яка, незважаючи на страшні рани і жахливі руйнування,  не перестає радувати та дивувати.

Багато картин Оксана дарувала і дарує рідним, друзям - розлітаються вони по всьому світу, як згадка про рідну домівку, теплий південний зранкний край.

Нині Оксана передає свої знання і вміння дітям - вчить юних херсонців малюнку та живопису.  І, безперечно, продовжує, незважаючи ні на що, писати картини, удосконалювати свою майстерність, прагнути до нового, сповнена ідей і мрій. А ще, як і всі херсонці - з нетерпінням чекає визволення Лівобережжя, зменшення обстрілів і Перемогу!

вівторок, 11 червня 2024 р.

Магія українського віночку

Цикл “Українська спадщина: повернення до традицій” поповнився ще одним етноколажем – “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”, з яким  фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова познайомили онлайн учнів херсонської гімназії № 6 та 16, ХНВК № 11, Голопристанського ліцею № 2  та  Херсонського вищого професійного комерційного училища (15).

Переглянувши відео учасники заходу дізналися  про багатовікову історію українського вінка та культуру його носіння. Вони були здивовані величезною кількістю вінків, які були різними за складом та призначенням, а також існуванням обрядових вінків, які одягали на свята.


Школярі довідалися, що за допомогою головних уборів і вінків наші предки прагнули захистити себе від зурочення та інших злих чар, забезпечити добробут родини. Задля цього у вінок впліталися квіти-обереги.


Також учні почули  розповідь про особливості підбору квітів і стрічок для вінка та побачили багато яскравих ілюстрацій до розповіді. 

Восьмикласники пересвідчилися, що наша національна спадщина є нашим багатством, яке об’єднує нас з нашими пращурами.

Дізнатися більше про український віночок можна, переглянувши відео, створене в межах загально бібліотечного проєкту “Погляд з історії”.

До речі, У Вінниці цієї п’ятниці, 14 червня 2024 року відзначатимуть День українського віночка. Більш детально тут

пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино

Здавна одним з елементів українського народного одягу у дівчат був віночок. Така прикраса стала дуже популярною і сьогодні. Неможливо уявити україночку без яскравого віночка на голові. Його носили лише неодружені дівчата. Розмаїття українських вінків просто вражає: магічні, звичаєві, ритуальні та вікові — разом більше 77 видів.

Наші бабусі вважали, що віночок не просто елемент одягу, а й оберіг. Проте, щоб він “працював” потрібно правильно підбирати квіти та трави для нього. 

 Продовжуючи цикл “Українська спадщина: повернення до традицій” фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова створили етноколаж “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”. Ця розповідь про особливості підбору квітів та стрічок для вінка, про його історію, символіку та захисну силу. 

Наша національна спадщина є нашим багатством, яке об’єднує нас з нашими пращурами та одне з одним, ми – один єдиний народ, який повинен берегти свою багатовікову історію, культуру та традиції, передавати її дітям та онукам. 

Запрошуємо переглянути відео “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”, створене в межах загально бібліотечного проєкту “Погляд з історії”.