середу, 27 березня 2024 р.

Свято театру

 

Друзі! Сьогодні Міжнародний день театру. 
У цей день міжнародна спільнота вшановує театр як надбання культури і всіх робітників театру — від акторів і режисерів, до робітників сцени і білетерів. І хоча Міжнародний день театру не є державним святом чи вихідним днем, але це не заважає вважати його професійним святом усіх театральних діячів і робітників театрів. 

У мирний час театри готували прем’єрні вистави, брали участь у фестивалях і концертах, театральні діячі отримували державні відзнаки і нагороди. Зокрема до цього дня було приурочено вручення найстарішої української театральної нагороди — «Київська пектораль», вручення якої наразі відтермінували до святкування Перемоги. Зараз багато акторів змушені залишити театральну сцену і взяти до рук зброю, щоби захищати незалежність нашої країни.

У перші тижні повномасштабної війни театральні приміщення в багатьох українських містах перетворились на волонтерські центри. Згодом театри відчинили двері для глядачів і почали робити те, що вміють найкраще ‒ мистецтво. Попри все український театр живе – живе попри репресії, переслідування, намагання знищити українську культуру, які супроводжували практично всю його історію. Живе попри війну і сьогодні – свідченням тому гучні театральні прем’єри та аншлаги.

Немає коментарів:

Дописати коментар