пʼятницю, 2 лютого 2024 р.

Світла енергія та позитив акварелей Якова Басова

 
Друзі! 2 лютого 2024 року минає 110 річниця від дня народження сонячного художника та оспівувача  Кримських краєвидів - Народного художника України Якова Басова. 

  Ім’я художника більш відома в мистецькому колі та серед кримчан, адже саме в Сімферополі народився митець 2 лютого 1914 року.  Живописно-художню освіту розпочав теж там - в студії академіка живопису Миколи Семеновича Самокиша. В рідні краї він повернувся і після продовження навчання в Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури з 1933 по 1937 рік та участі у Другій світовій війні: з 1946 року він жив і працював у Ялті та Алупці, лиш іноді виїжджаючи для роботи за межі Криму.  

Основний мальовничий жанр, в якому працював художник, - пейзаж. Природа розуміється як середовище формування свідомості людини, як сутність, через яку найповніше можна передати всі відтінки почуттів, звернені до людини. Природа в роботах Я. Басова виступає живою, динамічною, естетично досконалої стихією. Ця стихія в своєму закінченому вираженні є символом, формою для вираження внутрішньої, справжньої сутності духовності. «Пейзаж - це святая святих для розмови з людиною. Йому близько і небо, і дерева, і море. Це та область, де в діалозі можна зустрітися, відповісти на питання глядача за допомогою живопису…»

У плані осмислення образної суті пейзажів Якова Басова знаменні його роздуми про метафоричності і символічний характер живописної мови. Він стверджує, що образотворче мистецтво - це мистецтво символів, що дає можливість художникові імітувати зримий світ, створювати не натуралістичний твір, а передавати рух, «вічний струм життя», любов і відчай художника.

Композиції Якова Басова гострі і різноманітні. Їх побудова мимоволі привертає глядача, примушуючи стати "учасником зображеного", як наприклад, відчути себе на борту рибальського судна у відкритому морі або на березі північного озера, або на галявинці осіннього лісу. Таке залучення художником глядача і спонукання його до сприйняття природи - це відмінна риса творчої манери Басова. 


Твори художника експонувалися на 63 персональних і численних колективних виставках на Україні, в Росії, на 37 виставках в 22 країнах світу, в тому числі Канаді, Голландії, Норвегії, Австрії, Німеччини, Японії, Бельгії, Польщі, США, Італії, Іспанії, Англії , Франції.

Понад 600 робіт були передані художником в дар музеям Криму, понад 100 робіт знаходяться в зборах 42 музеїв України та за кордоном.

У 1997 році на основі колекції картин, подарованих місту Алупці, був відкритий Міський музей живопису художника.

Яків Басов помер 16 березня 2004 року в Алупці на 91-му році життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар