середу, 7 червня 2023 р.

У пошуках втраченого раю

7 червня 2023 року виповнюється 175 років від дня народження Поля Гогена – французького живописця, ім'я якого нерозривно пов'язане із зародженням і розвитком постімпресіонізму. До цієї дати у відділі мистецтв  Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова створили відеорозповідь «У пошуках втраченого раю», яку запропонували переглянути  старшокласникам херсонських гімназій №№ 14, 16 та ЗЗСО № 53.

Мистецька розвідка «У пошуках втраченого раю» розкрила учням всі етапи життєвого та творчого шляху багатогранного митця світової культури. Вони дізналися, які стилістичні напрямки та елементи послужили основою творчої манери художника, які саме примітивні культури вплинули  на становлення митця, у кого навчався Гоген та наскільки правдивим є відображення романтичного таїтянського життя на його полотнах?

Бібліотекарі книгозбірні звернули увагу старшокласникам на багатогранність мистецької спадщини Поля Гогена – він не лише писав олією та аквареллю, а й створював гравюри та літографії, ліпив з глини та обробляв мармур, вирізблював дерев'яні рельєфи та таїтянських ідолів.


З цікавістю вони роздивлялися полотна майстра різних періодів його творчості, його графічні роботи, скульптури та вироби з дерева.


Переглядаючи відео, учні дізналися, що заради мистецтва Гоген свідомо прирік себе на існування бідного мандрівника і проміняв багате життя на неприкриту бідність.

Школярів зацікавила інформація, що Поль Гоген є героєм кількох романів і художніх кінострічок.

Передивитися відео можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар