четвер, 1 червня 2023 р.

Київський Гауді або Архітектор і його химери

Ось вже 120 років не перестає дивувати людей будинок на Банковій, більш відомий як Будинок із химерами, який справедливо називають шедевром і який є окрасою української столиці. Зодчий, який  збудував його для себе — Владислав Городецький. 

Фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова створили до 160-річчя від дня народження Владислава Городецького, одного із найвідоміших архітекторів Києва, відеорозповідь «Київський Гауді або Архітектор і його химери» і запропонували переглянути його учням 7-8 класів ЗЗСО № 4. 

Старшокласники дізналися про творчий доробок славетного зодчого —  численні споруди: храми, палаци, маєтки, музеї і мавзолеї, лікарні, виставкові павільйони , заводи і фабрики та немало іншого. Фахівці книгозбірні звернули увагу учнів, що він був не тільки самобутнім архітектором, а й оригінальним дизайнером, зокрема ювеліром, карбувальником, гравером, художником-костюмером. А ще він створював декорації для Драматичного театру Соловцова, ескізи запони, портьєр, доріжок, плафонів, навіть шнурів до біноклів глядачів. 
З мистецької розвідки «Київський Гауді або Архітектор і його химери» учні довідалися  також, що Городецький був не лише архітектором, а і підприємцем, бо мав будівельну фірму, завод вуглекислоти і штучного льоду в Сімферополі, був співвласником цементного заводу.



А ще він був пристрасним мисливцем, їздив полювати в далекі краї, привозив звідти численні трофеї. Зокрема, подарував київським музеям опудала 179 екзотичних птахів і 25 тварин. 

Тож, всі бажаючі знати більше про українських митців можуть переглянути відео тут

Немає коментарів:

Дописати коментар