пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Великдень

Великдень  - одне з найдавніших і найважливіших свят для християн, який наші предки встановили на честь Воскресіння Ісуса Христа. Саме тому, друга назва свята - Христове Воскресіння. З грецької означає "позбавлення" від рабства. Вперше свято відзначили ще за 1500 років до Різдва Христового. Тоді іудеї відсвяткували масовий вихід ізраїльтян з Єгипту під проводом Мойсея. У сучасному християнському значенні, Великдень заснували апостоли після Воскресіння Христа. У Новому Заповіті це свято символізує перемогу над смертю. Тому у цей день прийнято радіти. Замість звичайного привітання віруючі говорять один одному: "Христос Воскрес!", А у відповідь чують: "Воістину воскрес!".

Церква святкує Великдень 40 днів - стільки ж, скільки Христос провів часу разом з учнями після Свого Воскресіння. Перший тиждень Великодня називають Світлою або Великодньою седмицею (Великодній тиждень). Весь тиждень після Великодня прийнято ходити в гості до близьких, на гуляння, христосатися і дарувати подарунки.

В 2021 році православний Великдень відзначають 2 травня.

Традиції Великодня

Віряни готуються до свята протягом Великого посту - одного з найсуворіших з-поміж усіх постів у році. Великий піст символізує 40 днів, які провів Ісус Христос у пустелі перед початком свого служіння людям. Але це не означає, що Великий піст триває 40 днів. Насправді, він триває на 9 днів довше - 7 тижнів. Цифра 40 є умовною і нагадує Євангельські події у пустелі.

Предки вірили, що за цей час людська душа повинна вшанувати страждання, які пережив Ісус Христос. У Великий піст не можна вживати м'ясних і молочних страв, масла, яєць.

Останній тиждень перед Великоднем називається Світла Седмиця або Святий тиждень.

Найважливішими вважаються останні три дні перед Великоднем - Великі четвер, п'ятниця і субота. У кожен з цих днів на церковних службах читаються уривки з Євангелія, що розповідають про страждання Христа.


Великий четвер (Чистий четвер). У цей день Ісус разом зі своїми учнями розділив останню трапезу під час Таємної Вечері. У четвер віруючим прийнято сповідатися і причаститися. Також в цей день бажано очистити і навколишній простір. У Чистий четвер влаштовують генеральне прибирання, позбавляються від непотрібних речей, перуть і миють посуд. Також прийнято готувати їжу, фарбувати яйця і пекти великодній хліб - паску.

Страсна п'ятниця вважається найсуворішим і скорботним днем ​​Великого посту. В цей день не прийнято приймати їжу до проведення церковного обряду винесення Плащаниці (шматок тканини, в яку загорнули тіло Христа після зняття з хреста ред.). Після обряду можна їсти лише хліб і пити тільки воду.

Велика субота (Страсна субота) - останній день перед Великоднем. Для християн це одночасно і скорботний, і радісний день: Ісус Христос ще лежить у труні, але все вже сповнене передвеликодньою радістю його Воскресіння. У день Великої суботи церква згадує тілесне поховання Ісуса Христа і його зішестя  у пекло.

Прикмети на Великдень 2021:

  • Холодна, але не мінусова погода – до сухого літа.
  • Якщо в цей день розіграється гроза, значить, осінь прийде пізно і буде сухою.
  • Дощ без грози віщує дощову весну.
  • Якщо похмуро, значить, і літо буде холодним та похмурим.
  • Зоряна, ясна ніч на Великдень обіцяє заморозки та похолодання.

Народні забобони:

  • Щоб гроші водилися в будинку, крихти після великоднього бенкету потрібно не викинути, а згодувати птахам.
  • Якщо на Великдень брова засвербіла у незаміжньої дівчини, значить, вона незабаром зустріне свого судженого і вийде заміж.
  • Добробут швидко покращиться, якщо після освячення великодньої їжі роздати паски і червоні крашанки нужденним.



Немає коментарів:

Дописати коментар