понеділок, 4 червня 2018 р.

Оберіг достатку



Люди з давніх часів оточували себе оберегами та талісманами. Складні й доволі прості вироби з природних матеріалів, виготовлені за певними правилами, захищали житло людей, несли здоров'я, достаток і затишок в сім'ю.
Тож,  у майстерні «Hand made» при  відділі мистецтв Херсонської Обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, берегині зі спілки багатодітних сімей та сімей з дітьми «Єдина родина», оволодівали знаннями для створення «оберегу достатку».
Це дуже поширений оберіг для житла, що привертає в сім'ю хороші врожаї, міцне, злагоджене господарство, достаток та благополуччя. Цей оберіг виглядає як лопатка, на якій закріплені різні природні дари. Ретельний підбір елементів має не лише естетичне, але і символічне значення: кукурудза - символізує здоров’я дітей, горіхи – мудрість та довголіття, та символ міцного здоров'я,  калина - краса та дівоча врода, лавр - слава, висушені цілющі трави оберігають здоров'я господарів, гострий перець розпалює пристрасну любов, насіння віщують сімейне щастя і багато діток.
Під час майстер-класу господиня майстерні Коваленко О.В. поділилася технікою створювання оберега та знаннями символів та елементів, які традиційно використовуються при його оздобленні, розповіла секрети, які використовували наші предки, та використовує сама майстриня.

 У матусь та дівчаток вийшли дуже гарні та різноманітні  стилизовані лопатки достатку. І не тільки як оберіг, але й як стильний подарунок, чудова прикраса інтер’єру яка зігріватиме літнім теплом цілий рік.
По завершенню майстер-класа, як завжди,  було чаювання та обговорювання наступних зустрічей.

Немає коментарів:

Дописати коментар