неділя, 13 жовтня 2024 р.

13 жовтня - День художника України

 

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України.  

Свято об’єднує не лише живописців, але і скульпторів, графіків, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, ілюстраторів, дизайнерів та інших представників творчих професій. 

Святкування Дня художника України є важливим не тільки для творчої спільноти, але й для всього суспільства. Відзначення цього свята сприяє популяризації мистецтва, розвитку культури та взаємопідтримці серед представників творчих професій, зміцнює позиції українського мистецтва в світі. 

У Херсонській області народилося дуже багато талановитих художників, які прославилися на весь світ, чиї картини високо оцінили майстри живопису, їх виставляли в найкращих залах за кордоном.

Митці Херсонщини беруть активну участь у художньому житті України, збагачують свій досвід, формують традиції, що відображають розвиток мистецтва нашого краю. Херсон пишався і пишається талановитими художниками різних часів, від класиків до сучасних майстрів. З нашим містом пов’язані імена фундаторів сучасного мистецтва  Давида Бурлюка, Володимира Баранова-Россіне, Олексія Шовкуненка. 

Тривалий час Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова співпрацює з художниками. Доброю традицією стало проведення художніх виставок, зустрічей з митцями. Серед наших друзів-читачів чимало відомих художників, у тому числі народні художники України Анатолій Кичинський та Bолодимиp Чупpинa, заслужені художники Мapія Шнaйдep-Ceнюк , Юрій Шапко  та інші.  

Багато херсонських митців подарували нашій книгозбірні свої роботи. Серед них – килими від Мapії Шнaйдep-Ceнюк, картини від Bолодимиpа Чупpини й Олени Рибальченко.

Художники – це слава і гордість Херсона. І сьогодні, в тяжкий для країни і рідного міста час, вони своєю натхненною творчістю підтримують нас. 

День художника – це свято не тільки професіоналів, але і любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світу і любити його. Тому сьогоднішнє свято – для всіх любителів прекрасного. І для наших юних читачів теж, адже незважаючи на постійні обстріли у відділі мистецтв щотижня працює художня студія живопису та малюнку "Art Kids” під керівництвом художниці-початківця Оксани Ліпей

Фахівцями бібліотеки створено цілий ряд відеознайомств із багатьма українськими художниками, зокрема і з херсонськими — від класиків авангарду і реалізму до митців сучасності. На YOUTUBE-каналі книгозбірні є відео про  херсонських майстрів пензля — зірку світового мистецького авангарду Володимира Баранова-Россіне,  корифея українського образотворчого мистецтва Олексія Шовкуненка, майстра екслібрису Фелікса Кідера, художниць наївного живопису Поліну Райко і Олену Рибальченко, сучасних художників — Олександра Степаненка, Світлану Юр’єву, Тетяну Гладиш. Тут можна передивитися відео і про знаних українських митців — творця вітчизняного модерну Василя Кричевського, художницю-наївістку Марію Примаченко, майстриню гравюри  Софію Левицьку.

Запрошуємо до перегляду, пориньте у чарівний світ образотворчого мистецтва, у буяння кольорів та різних стилів.  Наші відео тут:

Вітаємо всіх художників України! Бажаємо нових ідей, цікавих проєктів, творчої свободи, натхнення та успіху у всіх починаннях!


Немає коментарів:

Дописати коментар