понеділок, 1 липня 2024 р.

День архітектури України

Архітектурні об’єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, тому що віддзеркалюють певні уявлення й цінності, свідчать про розквіт та занепад цивілізацій. Не є винятком і українська архітектура — самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів. Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято — День архітектури України, який щорічно відзначають 1 липня. Це професійне свято встановлене згідно з Указом Президента № 456/95 «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року.

Архітектура України є однією з найбагатших скарбів світу, яка уособлює в собі прояви класики, краси та стриманості. З огляду на історію, можна зазначити, що архітектура в Україні почала розвиватися ще в епоху Київської Русі (ІХ ст.). Будівельні споруди цього періоду були побудовані з дерева і налічували собою церкви, фортеці та палаци. 

З ХІІ по ХV століття в населених районах будувались оборонні споруди, такі як замки, фортеці та монастирі, що охоронялися. Декоративні візерунки видно на масивних стінах будівель у вигляді червоної цегляної плахти. Укріплені монастирі дуже нагадували замки, так як вони були надзвичайно підготовлені для захисту від нападу.

Між ХVІ і ХVІІ століттями в Україні виникла нова форма архітектури – Ренесанс. Це добре видно в архітектурі магічного міста Лева. Стиль Ренесансу значно розвинув український стиль бароко, зявдяки чому зародилася українська форма барокової архітектури.

А от архітектура України кінця 1800-х і початку 1900-х років прийняла на себе безліч стилів, таких як модерн, неокласицизм, неоготика і мавританський, що розвивалися, видозмінювалися і викорінювали один одного аж до тепер.


Варто звернути увагу на такі архітектурні шедеври України, котрі збереглися до наших часів, як Чернівецький національний університет, Софійський собор, Історичний центр Львова, Церква Святого Духа в с. Потелич, Одеський національний академічний театр опери та балету.


Варті уваги сучасні архітектурні споруди, такі як Театр на Подолі, IQ Business Center, НСК  «Олімпійський» та ін. Через російську агресію та варварські обстріли гинуть не тільки люди, а й пошкодження зазнають оселі та домівки українців, зникають цілі села та міста. Російські окупанти намагаються знищити все, що становить культурну цінність - памʼятки, які визначають нашу національну ідентичність, які стояли віками та вражали своєю красою та величністю.  

Але, недарма, українці Незламний та Великий народ - ніхто нас за нашу давню історію не зміг здолати. Тож, віримо в ЗСУ, чекаємо та наближаємо Перемогу. А потім - справа за архітекторами і будівельниками: відбудуємо нашу Україну, щоб була ще гарніша та привабливіша, радувала своєю красою та оригінальною, сучасною забудовою!


 З Днем української архітектури!

Немає коментарів:

Дописати коментар