вівторок, 15 серпня 2023 р.

Корифей українського хорового мистецтва Анатолій Авдієвський

 


"Народ наш мудрий, і такі ж його пісні. Це не лише високохудожня цінність, а наша історія. Без розуміння та поваги до цього феномену наші патріотичні гасла нагадуватимуть бурю у склянці води", - так говорив український хоровий диригент і композитор Анатолій Авдієвський.  

Сьогодні, 16 серпня 2023 року, Анатолію Тимофійовичу Авдієвському минає 90 років.


Він був художнім керівником й головним диригентом хору ім. Григорія Верьовки. Його називають реформатором в українському хоровому мистецтві. Анатолій Тимофійович увів академічне сопрано і колектив зміг розширити репертуар, вивів хор Верьовки на світовий рівень і зробив українським брендом.

Анатолій Авдієвський народився у селі Федвар, нині Підлісне на Кіровоградщині. Закінчив Одеську консерваторію. 1958-го в Житомирі створив Поліський ансамбль пісні й танцю "Льонок". Був його художнім керівником і головним диригентом до 1963-го. Три роки очолював Черкаський народний хор. 

Директором Хору ім. Верьовки став 1966 року. Очолював його 50 років. До складу колективу входить хор, оркестр і танцювальна група. Загалом близько 150 чоловік. Тисячі концертів Хор ім. Г. Верьовки провів як у найпрестижніших залах, так і в простих клубах, на площах міст, і завжди мистецтву колективу слухачі щедро аплодували.    Анатолій Авдієвський був неперевершеним митцем, особистістю широкого масштабу, стратегічно мислячою в царині національної музичної культури і не тільки. 

Він був людиною, до якої тягнулися митці й шанувальники української пісні. Завдяки йому були започатковані хорові фестивалі, які відкривали нові імена. У своїй композиторській і диригентсько-хоровій творчості Анатолій Авдієвський мелодією гострив розум, а гармонією плекав душу. Видатний хормейстер, педагог, композитор, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України, Герой України - це Анатолій Авдієвський. А ще - академік Академії педагогічних наук України (1995), дійсний член (академік) Академії мистецтв України (1996), голова Національної всеукраїнської музичної спілки...



Пішов із життя корифей українського хорового мистецтва 24 березня 2016 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар