вівторок, 18 липня 2023 р.

Мистецькі світи Єгора Толкунова

18 липня 2023 року минає 85 років відомому херсонському художнику, члену Спілки художників України Єгору Єгоровичу Толкунову.

Художник народився 18 липня 1943 року у с. Петрівка Генічеського району Херсонської області.

Навчався в Республіканському художньому училищі ім. І.Ю.Рєпіна у м. Кишиневі та в реставраційних   майстернях ім. І. Грабаря в Москві. 

В 1971 році, вже працюючи в Херсоні, був прийнятий до Спілки художників України (на той час у його творчому доробку: участь в шести республіканських, 3-х всесоюзних виставках, перша персональна виставка).

В той час він створив полотна «Моя мама», «День народження», «Лист», «Свято», «Льон», «Батькові присвячується», «Моє дитинство», в яких відобразив життя, сприймаючи його як зв’язок минулого, сьогоднішнього і майбутнього.

Єгор Толкунов увійшов в мистецтво зі своїми особливостями живописної мови. У творчості його приваблювали важкі долі людей, в яких залишили свій слід трагічні події двадцятого століття — «Ветеран Вітчизняної війни», «Учитель музики», «Безодня», «Бездомний», «Самотність»…

Мама художника Ганна Григорівна мріяла, щоб син її став священиком чи іконописцем. Він став художником і до релігійних сюжетів звертався багато разів: виконував роботи в храмі св. Миколи Чудотворця в селі Стара Богданівка під Миколаєвом, написав 40 образів святих, апостолів, великомучеників.


Єгор Толкунов дуже багато подорожував світом. З Америки, Італії, Польщі, Німеччини він привозив враження, якими щедро ділився з глядачем.


Жіночі образи майстра вводять у інтимний світ спокою та гармонії, де жінка ніжна, мінлива, витончена, мудра, вона залишається загадковою і її краса притягально стримана. Оголену плоть  художник зображав як зосередження сили, радощів буття, як диво. Стриманість та елегантність кольорів, світле та сумне поєдналось у творах Єгора Толкунова. 


Добре відомий він і в Херсоні, і в інших містах України. Його твори експонувалися як Україні, так і за її межами. 

На початку 2018 року художника не стало. Українська культура втратила талановитого майстра  пензля.

Немає коментарів:

Дописати коментар