понеділок, 6 травня 2024 р.

Театр-музей іспанського генія

11 травня 2024 року виповнюється 120 років від дня народження  Сальвадора Далі – одного з найвідоміших сюрреалістів ХХ століття. Він створював божевільну круговерть імпульсивних образів, галюцинацій, снів і фантазій. Його особливий талант полягав у вмінні відшукати найпровокативніші риси в цілком реальних, простих та зрозумілих речах. 

Одним із найвизначніших творів митця є театр-музей Далі у Фігерасі, який було відкрито 50 років тому. Це повністю сюрреалістичний музей, подарований рідному містечку знаменитим іспанцем.  Всі ідеї за ескізами Далі втілювала ціла бригада професійних архітекторів.

“Я хочу, щоб мій музей був єдиним блоком, лабіринтом, величезним сюрреалістичним предметом. Це буде абсолютно театральний музей. Ті, хто прийде сюди, будуть йти з відчуттям, ніби їм привидівся театральний сон”, - казав митець. Так і сталося. Це дивовижний музей, до якого хочеться повернутися ще не один раз і переглянути знову  “театральний сон”.

Фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова створили віртуальний тур “Театр-музей іспанського генія” і запрошують бажаючих у подорож до всесвіту Сальвадора Далі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар