четвер, 7 грудня 2023 р.

Геній бароко Лоренцо Берніні

7 грудня 2023 року 425 років від дня народження Джованні (Джана) Лоренцо Берніні —  основоположника стилю бароко.  

В історії світового мистецтва Берніні вважають найвидатнішим скульптором і архітектором 17 століття, мистецькі досягнення якого ніхто не зміг перевершити. Чудова творчість митця вражала грандіозністю задумів і сміливістю їх здійснення не лише його сучасників, а і всі наступні покоління.  

В особі Берніні поєднувався архітектор і скульптор; голова великої майстерні, який здійснював різні проекти; театральний декоратор, живописець, виконавець і автор комедій. Свою творчість він образно порівнював з потужними струменями створених ним фонтанів. 

Але скульптура все ж була основним видом художньої діяльності Берніні. Найважливіші принципи стилю бароко найбільш повно втілилися саме в ній. Він змушує мармур танути, згинатися і текти, подібно до воску. Цей неподатливий матеріал в його руках відмінно передає фактуру тканини і ніжність людської шкіри.

Лоренцо Берніні належить основна заслуга в справі створення так званого барокового Риму. 

Фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова пропонують здійснити віртуальну мандрівку по творчості Лоренцо Берніні, переглянувши відеорозповідь «Геній бароко Лоренцо Берніні».  


Приємного перегляду. 

Немає коментарів:

Дописати коментар