четвер, 28 вересня 2023 р.

Майстер екслібрису Фелікс Кідер: мистецька розвідка

Бібліотекарі відділу мистецтв продовжують знайомити своїх користувачів, і не лише їх, із відомими херсонськими митцями. Цього разу  відеотека книгозбірні поповнилася мистецькою розвідкою «Майстер екслібрису Фелікс Кідер», якому 7 вересня цього року виповнилося 85 років від дня народження.

Фелікс Іхільович Кідер – заслужений художник України, живописець, графік, скульптор. Херсонський художник (1938-2003) залишив світові стільки дивовижних, фантастично талановитих робіт, що навіть не віриться, що це зробила одна людина. 

Фелікс Кідер завжди був у пошуку нових технік, завжди дивував неординарним баченням світу. Він використовував різні техніки графіки, малював олівцем, вугіллям та олією, ілюстрував книги. Він створив свій, майже фантастичний образ Херсонщини – степового краю з багатовіковою історією та чудовою природою. У його картинах – кохання, радість, легка іронія та глибока філософія.

Блискуче володіючи графічною технікою, багато уваги митець приділяв книжковій графіці, екслібрису. Він зробив значний внесок в історію херсонського екслібрису. Фелікс Кідер – автор понад 130 книжкових знаків, виконаних у техніці офорту. Вони призначалися для книголюбів та представників творчої інтелігенції, які входили до кола спілкування художника.

Кідер збагатив екслібрис власними метафоричними образами, запозиченими як з життя маленького містечка,  так і з біблійних мотивів, піднімаючись до високих філософських узагальнень.

З мистецькою розвідкою «Майстер екслібрису Фелікс Кідер» познайомилися старшокласники херсонських закладів освіти: ЗЗСО № 4 та № 53, гімназій № 6 та № 16.


Немає коментарів:

Дописати коментар