середа, 16 серпня 2023 р.

Кузьма, ти є! Ти вічний!


Сьогодні, 17 серпня 2023 року, Андрій "Скрябін" Кузьменко міг би святкувати 55-й день народження, якби не трагічна ДТП у 2015 році.

Андрій Кузьменко народився в місті Самбір Львівської області 17 серпня 1968 року. Його мама була вчителем музики, а тато інженером. Кузьма з дитинства цікавився музикою, закінчив музичну школу по класу фортепіано і навіть створив свій панк-гурт, який виступав на шкільних дискотеках.

Скрябін навчався на стоматолога, але ця професія здалася йому нудною, і Кузьма вирішив пов'язати своє життя з музикою. У 1989 році з'явився гурт "Скрябін".

Гурт «Скрябін», фронтменом якого був Кузьма, створював власний творчий мікрокосмос, поєднуючи любов до закордонних музичних трендів 80-х (синті-поп, постпанк, "нова хвиля") з глибокими, абстрактними й афористичними текстами.


Кузьма сам був автором пісень гурт. Багато з них назавжди увійшли в історію українського шоу-бізнесу. Тематика його пісень була різноманітною, він писав про любов, родину, друзів. Після початку війни на Донбасі, у Скрябіна стало з'являтися все більше пісень про політику і ситуацію в країні.

Крім музики, Андрій,до речі, багато подорожував і займався спортом. Він навіть став майстром спорту з біатлону.

Приблизно з 2003 року Кузьменко працює як ведучий програми "Шанс" разом зі співачкою Наталею Могилевською.

А у 2006 році Андрій проявляє себе як талановитий письменник після видання його власної книги-автобіографії «Я, Побєда і Берлін». Вона мала шалену популярність, кілька разів перевидавалася.

Талант Кузьми проявляється і в продюсерстві:  у 2009 році він створив групу "Пающіє труси", допоміг здобути популярність гурту "Дзідзьо". 

У тому ж році був членом журі літературної премії "Книга року Бі-Бі-Сі". У 2014 році допомагав військовим в зоні АТО на сході України.

Загинув Кузьма 2 лютого 2015 року в результаті зіткнення його авто з молоковозом недалеко від Кривого Рогу.

Ось така вона, біографія Андрія « Скрябіна» - простого хлопця. який став іконою українського року.

Фільм «Я, «Побєда» і Берлін» зняли за однойменною книгою Андрія Кузьменка «Скрябіна», але запланований на березень 2022 року прокат зірвався через напад росії і війну.

Але фільм готується до прокату найближчим часом, -  тож, чекаємо ! Цікаво!

17 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський присвоїв українському співаку Андрію Кузьменку (Кузьмі Скрябіну) звання Героя України ( посмертно).

Сьогодні нам дуже не вистачає Андрія. Артиста, поета, волонтера. Людини. Українця. Який дуже хотів, щоб люди в його країні жили мирно та щасливо"...



Немає коментарів:

Дописати коментар