пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

День Чарлі Чапліна

Легендарний англійський та американський кіноактор і   кінорежисер  першої половини XX століття. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією «Оскар».

Чарльз Спенсер Чаплін народився 16 квітня 1889, в Лондоні, в Великобританії, в родині акторів мюзик-холу і з дитинства виступав на сцені. У 1914 році, приїхавши на гастролі в США з пантомімічною трупою Фреда Карно, дебютував на екрані в комічному фільмі студії Мака Сеннета «Заробляючи на життя», але відомий глядачам образ Чарлі (непомірно широкі штани, піджачок в обтяжку, занадто великі черевики, вусики, шляпа і тростина) народився після зйомок майже в десятці короткометражних стрічок ( «Дитячі автогонки в Венісі», «Між зливами», «Кращий мешканець», всі – 1914).

До 1918 року він був одним з найвідоміших діячів кіноіндустрії.

Чаплін писав, режисирував, продюсував, редагував, знімався і складав музику для більшості своїх фільмів. Він був перфекціоністом, і його фінансова незалежність дозволила йому витратити роки на розробку і виробництво картини.

v  У 1919 році Чаплін став співзасновником дистриб’юторської компанії United Artists, що дало йому повний контроль над його фільмами. Його перші повнометражні фільми:

·         Дитина (1921),

·         Жінка в Парижі (1923),

·         Золота лихоманка (1925),

·         «Цирк» (1928).

Він грав ролі, писав сценарії, продюсував власні фільми. Чаплін був одним із класиків ери німого кіно. За свою кар'єру, яка тривала понад 65 років, він пройшов шлях від вікторіанських сцен британських мюзик-холів до Голлівуду — центру світового кіномистецтва.

v  У 1931 році Чаплін зняв свій перший звуковий фільм “Вогні великого міста”. Однак, ввівши в картину звуковий супровід і музику, він відмовився від акторської мови.


Цікаві факти про Чарлі Чапліна

1.      Чаплін був лівшею, і навіть на скрипці грав лівою. Однак змушений був навчитися писати правою, тоді лівшів насильно перенавчали в дитинстві.

2.      У жінок Чарлі завжди був неймовірно популярний. Чарлі Чаплін був одружений чотири рази і всі дівчата були значно молодше за нього. Всього у Чапліна було 11 дітей.

3.      Улюбленим видом спорту Чапліна був бокс.

4.      У 1917 році Чарлі Чаплін став найдорожчим актором того часу.

5.      Чаплін на своїх фільмах заробив близько 10,5 мільйонів доларів. Але навіть ставши мільйонером, Чаплін продовжував жити в третьосортному готельному номері. Він так само зберігав студійні чеки в старій валізі протягом довгих місяців.

6.      У роки Другої світової війни актор писав антифашистські статті, виступав перед йдуть на фронт солдатами.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар