середу, 25 листопада 2015 р.

Ескізи дивовижного життя "Володарі стилю"



Захід «Ескізи дивовижного життя. Володарі стилю», що днями відбувся у відділі мистецтв ХОБЮ ім. Б.Лавреньова, занурив старшокласників ЗОШ № 54 у примхливий та мінливий світ моди. 
Мабуть, немає жодної жінки чи дівчини, яка б не цікавилась модою та дизайном. Тим більше сьогодні, коли це проявляється у всьому, що нас оточує: в одязі, інтер’єрі, художньому оформлені, навіть у посуді та іграшках.
Мода супроводжує людство протягом усієї його історії, з моменту створення першого одягу, тож, про моду можна розповідати довго і багато. А коли ще це звучить з вуст професіонала, то слухати захопливі модні історії хочеться без зупину. Тому, мабуть, розповідь старшого викладача кафедри дизайну та комп’ютерної графіки Херсонського національного технічного університету, члена Союзу дизайнерів України Лариси Скріпнікової була такою цікавою та корисною для старшокласників.  
Десятикласників цікавило все: і як з’явився той чи інший елемент одягу чи взуття, і які зачіски були модні в різні епохи, і чому саме Коко Шанель вважають іконою стилю, і як з’явилися перші будинки моди… Ну і, звичайно, більш за все цікавили підлітків модні тенденції наступного року і ті, хто їх створює.
Лариса Вадимівна поділилася не тільки своїми глибокими знаннями з історії моди, але й продемонструвала роботи своїх студентів, які приймали участь у різних конкурсах  та часто відвідували світові та українські тижні моди.
Отже, професія модельєра та дизайнера, яка, зазвичай, виглядає для молоді дещо загадковою, розкрилася для них з середини. Учні зрозуміли, що це - професія не тільки сьогодення, але й майбутнього.
Відведений для заходу час пролетів як мить… Розповідь не завершена, усіх питань далеко не вичерпано. Тому, і учні, і працівники відділу разом із гостею, вирішили продовжити зустрічі і в майбутньому, у такому ж невимушеному, довірливому форматі.  

середу, 18 листопада 2015 р.

Стань художником разом з бібліотекою!


Творчість митців Китаю являє собою одне з найцікавіших явищ світової культури, адже це - надзвичайно вишукане мистецтво, яке вражає і дивує своєю неперевершеністю та філософським змістом. 


Самобутній характер художнього мислення китайського народу найповніше виявився в традиційному живописі, який дуже відрізняється від західного не тільки технікою, а й принципово іншою художньою мовою.
Здається, оволодіти таємницями цього давнього мистецтва дуже складно, особливо для юних художників. Але майстер-клас з китайського живопису, який провела у відділі мистецтв талановита херсонська художниця Юлія Герасимчук для п’ятикласників ЗОШ №54 продемонстрував, що діти набагато краще розуміють мистецтво, ніж деякі дорослі!

Незвичний урок малювання розпочався з невеличкого екскурсу у світ Китаю та його живописну культуру.
 Юлія познайомила учнів з основними інструментами, які потрібні для малювання картин у китайському стилі - спеціальними пензлями, тушшю, рисовим папером, продемонструвала улюблені мотиви для зображання – квіти, гілки дерев, риби, птахи, пейзажі, та дозволила роздивитися спеціальну печать, якою вона, згідно з китайськими традиціями, позначає свої картини та картини своїх учнів. А створював потрібний настрій та надихав на малювання учасників майстер-класу справжній китайський дзвоник.

Чим же саме так приваблює нас стиль китайського живопису? 
Справа в тому, що у китайському мистецтві, на відміну від європейського, відображається не людина, а життя природи. Звідси особливий естетичний смак традиційного мистецтва Китаю. А ще у Китаї живопис ніколи не ґрунтувався на розрахунках, художники не прагнули реалістичності, тому у зображеннях відсутній об’єм та перспектива, а саме мистецтво - символічне та умовне.

Дуже швидко юні художники сприйняли основні правила китайського живопису: як правильно тримати пензель, як використовувати туш, у чому секрет створення характерної композиції та ліній малюнка. А ще зрозуміли, чому саме рисовий папір потрібен для малювання, адже по ньому краска розтікається зовсім по-іншому.    
 
Заняття з китайського живопису перетворилося на захопливе знайомство з дивовижним мистецтвом Сходу, відкрило дітям багато нового та цікавого, допомогло розвинути дитячу уяву та художнє мислення, збагатити духовний світ. Тож, з нетерпінням школярі будуть чекати на нові майстер-класи!

четвер, 12 листопада 2015 р.

Мистецька панорама «Майстри Херсонщини»



На мистецьку панораму «Майстри Херсонщини» до відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова завітали  першокурсники Херсонського вищого професійного ліцею сервісу та дизайну.  


Захід проводився у День інформації «Херсон культурний» в рамках «Тижня першокурсника».
   Учениці ліцею познайомились з різноманітним творчим життям Херсонщини, а край наш багатий не тільки плодючими землями і різнобарв'ям  природи, а, насамперед, людьми: талановитими, креативними, завзятими, тож гостем заходу став  голова Херсонської обласної спілки майстрів народного мистецтва «Дніпровська Палітра»  Олег Михайлович  Черненко.
    Олег Михайлович розповів ученицям ліцею про велику і дружню родину майстрів нашого краю, яких об’єднує ця організація. Буденні проблеми та пошукова робота, успіхи і складнощі в організації виставок, конкурсів, фестивалів, які знайомлять жителів та гостей нашого міста із мистецькими досягненнями та талантами Херсонщини – цим  живе спілка. 
А ще – спільні  пленери,   семінари, майстер-класи, допомога молодим  талановитим початківцям. Він закликав дівчат не боятися просувати і показувати оточуючим свої таланти. А зі свого боку пообіцяв підтримку і допомогу на шляху до творчих злетів.
    І учні та майстри ліцею, і працівники відділу мистецтв отримали справжнє задоволення від спілкування з прекрасним організатором і цікавою людиною. На знак подяки,  працівники книгозбірні подарували  Олегу Михайловичу унікальне видання – альбом-каталог «Декоративне мистецтво України кінця X X століття. 200 імен».

   Сподіваємось і розраховуємо на подальшу  цікаву і плідну співпрацю з «Дніпровською Палітрою».