неділю, 21 липня 2013 р.

Ірина Кирпа: Isiliel та її диво-мініатюри


Віднедавна у відділі мистецтв працює виставка творчих робіт молодої самобутньої херсонської художниці Ірини Кирпи.

І хоча за спеціальністю дівчина вчитель німецької та англійської мови, за покликанням душі вона, безперечно, талановитий художник! Адже малюнок – це її діалог з навколишнім світом. В малюнках - її думки, фантазії, переживання, мрії…
А ще – намагання «відірватися» від сірості, буденності сьогодення, «продертися» крізь хащі цинізму, догматизму та практицизму кожного з нас, до живого і ніжного, що жевріє в душі… Недарма ж виставка називається «Диво-мініатюри Ірини Кирпи».



 Яскраві, надзвичайні роботи повертають нас, дорослих, в дитинство, коли мрій та сподівань так багато! І вони не здаються нездійсненними…  Чи то картини-акварелі, чи то мініатюри на дерев’яних зрізах, що пахнуть садом, дачею, сонячним днем та дитинством, - всі вони вселяють віру, надію, повертають романтику, життєрадісність нашому буттю.

Жодного відвідувача виставка не залишає байдужим: ні дітей, ні дорослих. І що цікаво, майже кожен спершу затамовує подих і перший вигук, зате потім – потік бурхливих емоцій і вражень!  І це, мабуть, головне, чого прагнула домогтися своєю творчістю художниця – отримати емоційний відгук. Адже саме емоціями, почуттями живе сама Ірина та її роботи.  


 



Щоправда, майстриня паспортним іменем не підписувала свої твори ніколи. В останні п’ять років її псевдонім – «Isiliel. Лунный Феникс» (частіше у вигляді знака, а не слів). 
В цьому імені зібрано все, що знайшло відображення у малюнках… Це і дитячі улюблені книги про Незнайку та Царівну-Лебідь, і довгі вечірні години, проведені з батьками за вивченням місяця та зірок, і враження від класичного fantasy і японської культури з її аніме та манга, та ще багато чого іншого.


Ось так народилося її фантастичне ім’я - місяць завжди надихає і супроводжує Ірину на кожному важливому етапі творчого та життєвого шляху, а сама вона, ніби фенікс, відроджується у проміннях місячного сяйва.



Сьогодні художницю надихають не тільки фантазійні сюжети, але й людина поруч з Іриною, яка відчуває, розуміє і підтримує її у всіх задумах і починаннях. Це чоловік Денис, перший і головний критик, однодумець, що є великим щастям для митця, надійною опорою для втілення творчих задумів. А планів і задумів у художниці багато. Головна ціль – створення авторських арт-буків, але перед цим вона працює над серією малюнків, що знайдуть своє відображення у листівках, календарях…

Хочеться побажати Ірині щасливого творчого майбуття і Місячного світлого дороговказу!