пʼятницю, 26 квітня 2013 р.

Літературний фотосалон "Створи книжковий образ!"



У самий розпал тижня молодіжної книги, який вже четвертий рік поспіль проводить наша бібліотека до Всесвітнього дня книги і авторського права, у відділі мистецтв відбулася надзвичайно цікава зустріч - зустріч з улюбленими героями книжок, в яких за допомогою новітніх комп'ютерних технологій перевтілилися учні 8-Б класу ЗОШ № 1.


Хлопці та дівчата з'явилися перед здивованими однокласниками у фотоколажах в образах Робінзона Крузо, Мері Поппінс, Аліси, Джима Хокінса та Тома Сойєра! 




Учні самі обрали собі літературні образи, ретельно готувались до костюмованої фотосесії, виступили з промовами про те, чому обрали саме цих персонажів, а ще перечитали улюблені книжки і склали запитання до літературної вікторини, яку провели з учасниками заходу. 



У свою чергу, працівники відділу мистецтв Юлія Калмикова
та Валентина Моісеєва підготували відеопрезентацію, з якої присутні з цікавістю дізнались багато нової інформації про персонажів "Робінзона Крузо" Даніеля Дефо, "Пригод Тома Сойєра" Марка Твена, "Острова Скарбів" Роберта Стівенсона, "Аліси у Країні чудес" Льюїса Керролла та циклу казок про Мері Поппінс Памели Треверс,  подивилися на те, як втілювались ці образи у книжкових ілюстраціях, та передивились трейлери до найвдаліших екранізацій творів.

Відзначимо, що і бібліотекарів, і вчителів, які були присутні на заході, приємно вразив вибір героїв, який зробили учасники літературного фотосалону: адже обранцями учнів стали не модні персонажі кібер-простору чи фентезі-жанрів, а знайомі всім поколінням читачів герої дитячих книжок зі скарбниці світової літератури.


Ну і звісно, знавці літератури, що взяли участь у літературній вікторині, не залишились без солодких призів та цікавих книжок, якими нагородили найактивніших учасників!
А головні герої нашого літературного фотосалону отримали на згадку власні портрети в обраних книжкових образах, а також призи - цікаві книжки!
Нова форма заходу, яку розробили та втілили працівники відділу мистецтв, так сподобалась учням та вчителям, що відразу після закінчення зустрічі, учні іншого класу запропонували провести ще одне літературне перевтілення. А якими будуть цього разу літературні герої - поки що сюрприз. Тож, чекаємо на новий парад літературних героїв наприкінці травня! 
Фотографії Валентини Моісеєвої


пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

Телемайстер-клас "Диво із глини"




Одним із напрямків роботи зразкової студії образотворчого мистецтва при Херсонському центрі дитячої та юнацької творчості є ліплення і конструювання.
В процесі цієї творчості вихованці вчаться створювати чудові вироби своїми руками, відкриваючи властивості і особливості різних матеріалів: від простого пластиліну і звичної глини до сучасних керамопласту, скульптурного пластиліну та біокераміки. 

10 квітня викладач студії Вікторія Михайлівна Лисенко, разом зі своїми вихованцями, провела телемайстер-клас по створенню великодніх півників-іграшок із червоної глини, на яку багата херсонська земля.


 Цей майстер-клас був особливим і для учнів, і для викладачів, адже його проводили під пильним «оком» камери оператора телеканалу «Скіфія» Віктора Вітюка, який, разом з ведучою циклу передач «Скарбниця таврійського краю» Оксаною Срамновою, знімав про вихованців студії та представлену у відділі мистецтв виставку їх творчих робіт великий репортаж!       


В процесі підготовки глини до ліплення діти згадали засвоєні на попередніх заняттях знання по формотворенню, порівняли свої майбутні вироби з формою квасолі, яка під їх спритними пальчиками, під уважним керівництвом Вікторії Михайлівни, поступово перетворювалася в чудову іграшку!


Дух творення охопив кожного юного умільця, кожен старався як міг, щоб зробити іграшкового півника якнайкраще! А щоб не було розчарованих та зневірених у своїх здібностях, на допомогу дітям завжди поспішали турботливі Вікторія Михайлівна та Олеся Олександрівна Фахрадова, викладач живопису, які одним-другим порухом рук виправляли невеличкі помилки. Потім за допомогою стеку кожен прикрасив свій виріб, як підказувала уява та фантазія. 

  
Ніби всі разом ліпили весняну іграшку, але в кожного юного творця півник вийшов неповторний, особливий. І кожного похвалила, підбадьорила викладач! А слідкувати за тим, як діти розкривають свої унікальні здібності, і за радістю, яку їм приносить творчість, було одне задоволення.
  
В свою чергу, діти з цікавістю спостерігали, як оператор знімає всі етапи їх творчого процесу, а потім із задоволенням давали інтерв’ю пані Оксані та ділилися з нею своїми враженнями від занять у студії, улюбленими хобі та планами на майбутнє.

 
Завдяки високому професіоналізму тележурналістів, діти тримались  перед камерою безпосередньо та невимушено, що допомогло досягти поставленої на початку майстер-класу мети.

Розповіла про свою роботу з талановитими дітьми і завідуюча студії Олена Едуардівна Ліпшиць, яка, разом з  викладачами, запевнила, що всі діти без винятку обдаровані, а завдання вчителя - розкрити та розвинути талант. 
Усім учасникам події дуже сподобалась така співпраця, а дітям ще й відкрилось багато таємниць телебачення. 

 Отже, чекаємо на  зустріч з нашими юними майстрами на телеканалі «Скіфія»!


Фотографії Валентини Моісеєвої